Fiskelycka!

I torsdags skannade vi DMI:s sida för en lucka i de stundtals kraftiga vindar som blåst över Kattegatt  denna sommar. När vi var uppe hos min mamma i Gräfsnäs så hade Noel ofta stått nere vid bryggan och fiskat, och då vi hade köpt ett havsfiskespö på båtmässan tidigare i år så ville vi testa att åka ut och fiska lite. Men då havet ligger öppet utanför Bua så ville vi inte ha för mycket vind. Det verkade som om vinden skulle hålla sig på en rimlig nivå under fredag och lördag för att återigen ta i under lördag kväll.

Så, vid middagsbordet föreslog jag att vi skulle ut och fiska nästa dag men att vi borde dra oss tidigt för vinden skulle ta i framåt eftermiddagen. Och på frågan när vi skulle åka sa Noel att halv sex kunde bli bra. Jag var inte sen att nappa och sa att det därmed var bestämt.

Kvart över fem morgonen därpå ringde klockorna och halv sex satt vi i bilen på väg till Bua. Klockan sex släppte vi förtöjningarna och hade tänkt att ha en trevlig tur ut till Fladen. Men vilken sjö som mötte oss! Det måste ha blåst småspik under hela natten. Lina doppade nosen helt i vågorna ett flertal gånger och jag fick ta ett tuggummi för att hålla sjösjukan stången. Barnen brydde sig inte så mycket, utan kröp i hop på tofterna med var sin filt över sig och somnade. Lotta märkte som vanligt inte av någon sjösjuka och tog i stället itu med att sätta ihop den fiskeutrustning som vi hade iförskaffat. Spö, paravan, häckla, och beteslås monterades ihop  mitt i den kraftiga sjögången.

Lotta, hor cool som helst, monterar ihop utrustningen.

När vi kom fram till Fladen så väckte vi barnen och Lotta provade att få paravan och häckla i vattnet. Och döm om vår förvåning när det inte tog mer än ett par minuter innan det började att hugga! Lotta drog upp sina första makrillar någonsin och efter det bänkade sig Noel vid spöt och drog upp makrillar på löpande band! Som mest satt det fem stycken på ett enda drag!

Vi närmar oss Fladens fyr efter ett par timmars färd.
Lotta sänker hela paketet i Kattegatts vatten för första gången.
Noel har bänkat sig på aktertoften med spöt i fast grepp…
…och det tar inte många minuter innan det hugger för första gången!

 

Lotta och Noel funderar på hur de ska hantera den uppkomna situationen…
…vi var kanske inte riktigt beredda på att få så mycket fisk!
En nöjd storfiskare!

Efter att ha slagit en stooor lov runt Fladen, och efter att ha kollat vädret för i dag lördag, bestämde vi oss för att ankra upp någonstans och sova ute på vattnet till dagen efter. Vi hade då totalt dragit upp 15 fiskar varav Noel stod för 12 av dessa! Vi återvände till ett av våra favoritställen, Hamnholmen, ett ställe som för övrigt var den första naturhamnen vi låg i med Vegan för många år sedan. Vi var minst sagt nöjda med vår fångst och vi konsulterade en fiskebok vi köpt på båtmässan om hur vi skulle göra i ordning fiskarna. I boken stod även andra ställen förutom Fladen som skulle kunna utgöra fångstplatser, så jag programmerade in dem i plottern  så att vi kunde ta oss dit nästa dag. Lotta bänkade sig borta på klipporna för att rensa makrillen medan jag monterade på en spöhållare så vi skulle slippa hålla i spöt under lördagen.

Det blev alldeles lagom med fisk. Trodde vi…

 

Vi gled förbi utanför Nidingen på väg mot natthamn.
Noel och Rasmus (!) passade på att ta sig ett bad i det vackra sommarvädret.
Lotta rensar fisk som om hon aldrig gjort annat!
Och sedan hamnar filéerna i pannan tillsammans med smör och olja!
Noel får sköta grönsakshackandet…med ett ansiktsuttryck som nästan antyder att det var han som rensade fisk!

 

Vilket resultat! Men det blev mer mat än vi mäktade med, så resterande filéer fick åka med hem till Tofta.

Efter maten softade vi lite och njöt av den vackra kvällen innan vi kröp till kojs.

Sommaridyll…

 

I dag, lördag, vaknade jag redan 7:20 med en sprängande huvudvärk. Jag plockade i mig lite medikament och hoppades att huvudvärken inte skulle förstöra dagen. Klockan 8 släppte vi förtöjningarna fram och lät ankarspelsmotorn dra ut oss från klipporna. Sjön var mycket lugnare i dag, lite som vi trodde att den skulle ha varit i går. Väderprognosen visade på soligt väder men inte blev det någon sol inte, utan regn till och från i stället. Men vi var lika glada för det, för efter att ha skannat av ett par ställen utanför Nidingen så återvände vi till Fladen och där började det nappa! Vi tuffade runt grundflaket i ett par timmar och drog upp ett försvarligt antal makrillar, varav den största vägde ett halvt kilo! Regnet kom lite av och till och vid tvåtiden bestämde vi oss för att tuffa in till Bua igen. Vi förstod att vi var en bit ut då vi hissade genuan och med farten den gav 4-5 knop, så skulle det ta två och en halv timme att komma in till hamn. Det blev en harmonisk undanvindsresa, med endast havet ljud som ackompanjerade oss….

Så, väl hemma kom regnet på allvar och Lotta ställde sig och fileade dagen fångst medan jag skriver detta. Turen gav definitivt mersmak och vi kommer att tuffa ut mot Fladen fler gånger när väder och vind är de rätta!

Hmmm…vi drog upp en hel grönsaksodling med ankaret…
Noel drar upp fler makrillar…vi börjar få in rutinen!
Rasmus och Noel rattar Lina in den sista biten in till Bua.

Till nästa gång!

/Magnus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *