Makrillfest(ival)!!

Idag skulle Sussi och Kurt komma ner och hälsa på oss och Lina i Bua. Vi vaknade lite sent så de tog vägen om affären för att handla lite sill, gräddfil och gräslök. När de kom ner visade det sig att Sussi hade handlat med sig den viktigaste av varor, nämligen kanelknäcke! Hur skulle hon annars kunna vara en kanelknäckeknaprande stjärnbesättningsmedlem?!?!

Vad är väl en stjärnbesättningsmedlem utan kanelknäcke…??

När de hade kommit ner så ändrade vi lunchplanerna från sill och potäter till stekt makrill och potäter. Det finns färsk sådan i fiskhuset här i Bua så vi knallade dit och köpte fyra stycken hela makrillar.

Efter en kopp kaffe bar det ut på böljan den blå! Med Kurt vid rodret stävade vi bort mot sälarna vid Södra Ledskär i en alldeles perfekt vind på 5-6 sekundmeter. De flesta sälarna var nog ute och fiskade för det var inte många vi såg när vi gippade runt  skären och åter tog sikte på Bua fyr.

Vi glider långsamt ut ur hamnen i perfekt kaffedrickartempo (kolla bredvid vinschen…).
Kurt körde så det rök och så att hela Hoppe hamnade på sniskan!
Vi andra satt och softade i solskenet!
Inte många sälar på Södra Ledskär denna lördag. 
Lotta tog över styrningen tillbaka mot Bua.

 

Väl tillbaka sattes Kurt på prov med att filea makrillarna vilket han klarade med den äran! Även måsarna var stark imponerade av hantverket och flockades i masstal för att titta på…Det märktes att han hade fileat en och annan makrill i yngre dagar. Filerna låg snart i pannan och serverades med potatis och tre (!) olika såser.

Kurt filear som han aldrig gjort annat!
Måsarna är imponerade…
…och visa vill ha första parkett!
En skönhet brassar gött käk!
Fina fisken!
Lunchgästerna ser inte helt missnöjda ut.
Blir det mer somrigt?

 

Mätta och belåtna strosade vi bort till makrillfestivalen. Det var musik, attraktioner och mycket folk som vanligt. Det är trevligt med festivalen som ger det lilla samhället liv. Sjöräddningen var också där och visade upp sin verksamhet.

Efter det var det dags för Sussi och Kurt att bege sig norrut igen och jag och Lotta fick en fantastisk kväll med strålande sol, där vi betraktade alla människor som hade en go kväll  i båtar, i hamnen och vid sina sjöbodar.

 

Till nästa gång!

 

/Magnus

Ett svar på “Makrillfest(ival)!!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *